PERSONELE KALP SAĞLIĞI SEMİNERİ

30 Eylül 2019

Küçükçekmece Belediyesi’nden 24 Eylül Dünya Kalp Günü Dolayısıyla Belediye Çalışanlarına Kalp Sağlığı Söyleşisi

Küçükçekmece Belediyesi’nin, 24 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla düzenlediği söyleşiye katılan Kardiyoloji Uzmanı Doktor Emrah Ermiş, önemli açıklamalarda bulundu.

Küçükçekmece Belediyesi Çok Amaçlı Salonda İnsan Kaynakları Müdürlüğü’nün düzenlediği söyleşiye katılan Dr. Emrah Ermiş, Küçükçekmece Belediyesi çalışanlarına kalp krizi sırasında yapılması gerekenleri ve kalp ağrılarını anlattı.

Her 2 Dakikada Ölüm Riski Yüzde 16 Artıyor

Müdahale edilmediği takdirde her 2 dakikada bir ölüm riskinin yüzde 16 ile 20  artığını belirten Ermiş, “Hastaya müdahale edilemediğinde 2 dakikada ölüm riski artıyor. Ambulans gelecek de müdahale edecek, solunum cihazına bağlanacak, gerçekten zor iş. Bu nedenle eğer siz şahit olduysanız yardım etmek zorundasınız. Kalp masajını iki elimizi birbirine kenetleyip tam göğsün ortasına dirseklerimizi kırmadan omuzdan baskı uygulayarak yapmalıyız. Dakikada 100 kez, kalp atıncaya kadar devam ettirmeliyiz. Sert bir zemin olmalı, yumuşak olmamalı. Tek başımıza isek arada nefes de vermemiz gerekiyor. 30 kez masaj bir nefes 30 masaj bir nefes şeklinde. İki kişiysek diğeri de ağızdan nefes vermeli. Nerede, ne zaman ne olacağını kimin başına ne geleceğini hiçbirimiz bilemiyoruz. Aspirin çok önemli kalp krizi sırasında hayat kurtarıyor. Elinizde 500 mg mı var, hiç önemli değil kırıp yarısını verin. Evlerde mutlaka bulundurun. Hasta kalp kriziyse Aspirin hayat kurtarır” diye konuştu.

Sakin Olmak Çok Önemli

İlk yardım esnasında sakin olmanın önemine de değinen Emrah Ermiş, “Kalp kökenli ritim kusurlarımız var. Küt diye bayılır hasta. Dil geriye kaçar. Dizilerdeki gibi öyle yumuşak bir düşüş olmaz. Yüz kasılır, ağızda protez varsa atar. Vücut gerilir, cenin pozisyonunda olur bu gerilme genelde. Travmatik olur bu nedenle, insanlar çok panik yapar ama burada sakin olmak çok önemlidir” dedi.

Alından Bastırıp Çeneyi Yukarı Doğru İtin!

Kalp krizi geçiren birine anında müdahale edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Emrah Ermiş, “İlk önce 112’yi aramalıyız. Beyin hücrelerinin canlılık süresi 10 dakikadır. 10 dakika sonra geriye dönüşümsüz hasar oturur. Bu nedenle ilk önce bilinç yerinde mi değil mi kontrol etmeliyiz. İlk yapılması gereken dürtmek. Bilinci gittiyse, nefesi durduysa yapmamız gereken ise alından bastırıp çeneden yukarı ittirmektir. Bakın, dinleyin, hissedin. Bu dilin içeri kaçmasını önleyecektir ve nefes yolunu açacaktır. 2 defa ağızdan üfleyip kalp masajına başlayabilirsiniz" dedi.

Hareket Edince Kalpte Ağrı Varsa Dikkat!

Her göğüs ağrısının kalp krizi olmadığını da kaydeden Dr. Emrah Ermiş, “Ağrı varsa doku henüz ölmemiştir. Ağrı bize kurtarılacak bir doku olduğunu gösterir. Ağrı çok kıymetlidir. Göğüs ağrısı varsa mutlaka doktora gitmeliyiz. Ağrı batma gibi oluyorsa, sürekli varsa, pozisyona bağlı değişiyorsa bu kalp krizi ağrısı değildir. Göğüs ağrısı, sanki sıkıştırıyormuş gibi baskı yapıyorsa, efor sarf edince tetikleniyorsa bu kalp krizi ağrısıdır. Bu nedenle efor testi yapıyoruz. Hastayı yürütüyoruz, bakıyoruz ağrı var mı diye. Ağrı göğsüme oturdu, sol kolunuza, sırtınıza, ensenize, boynunuza yayılıyorsa bu kalp krizi ağrısıdır. ” ifadelerini kullandı.

Dr. Emrah Ermiş, seminer sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Ayrıca seminer sonunda belediye çalışanlarının şeker ve tansiyon ölçümleri de yapıldı.

Emrah Ermiş Kimdir?

Medical Park Florya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nde görevli  Uzman Doktor Emrah Ermiş, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde Tıp Eğitimi aldı. 2012 yılında ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde Uzmanlık Eğitimini tamamladı. 2007, 2008 arasında  Kastamonu, Çatalzeytin İlçe Devlet Hastanesi, 2008-2012 yılları arasında İstanbul Bilim Üniversitesi Florence Nightingale Hastanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, 2013-2016 yılları arasında  Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2016’dan 2019’a kadar Biruni Üniversite Hastanesi’nde görev almıştır. İstanbul Tabib Odası, Türk Kardiyoloji Derneği ve European Society of Cardiology üyelikleri bulunan Ermiş’ in  Girişimsel Kardiyoloji, Kompleks Koroner Lezyonlar, Periferik Damar Hastalıkları, Kalıcı Kalp Pilleri, Ekokardiyografi ilgi alanlarıdır. Uluslararası hakemli dergilerde 27, ulusal hakemli dergilerde 8 makalesi, uluslar arası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan 12 bildirisi yayımlanmıştır.